top of page

RECEPT: Citron- & Vallmosockerkaka med glasyr, citronzest och rosmarin

  • Skribentens bild: Frida Ronge
    Frida Ronge
  • 15 nov.
  • 1 min läsning

Uppdaterat: för 4 dagar sedan


ree

Detta recept är perfekt för oss som inte är bakproffs men ändå tycker att det är härligt med hembakat som går ganska snabbt ☺️


Recept Ca 12 bitar


Ingredienser


Kaka

  • 3 st ägg

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 msk vallmofrön + lite extra till garnering

  • 1 nypa salt

  • 100 g smör, smält (använd lite av detta till att pensla formen)

  • 1/2 dl mjölk

  • 1/2 citron, rivet skal + pressad citronsaft

  • Färsk rosmarin till garnering (valfritt)


Glasyr

  • 2 dl florsocker

  • ca 2 msk pressad citron eller vatten



Gör så här

Förberedelser

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla formen med lite av det smälta smöret.

Smeten

  1. Vispa strösocker och ägg fluffigt i en bunke.

  2. Sikta ner alla torra ingredienser. Blanda i vallmofrön, mjölk, resterande smälta smöret, rivet citronskal och pressad citronsaft från en halv citron.

  3. Rör ihop allt till en slät smet.

Grädda

  1. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1½ liter.

  2. Grädda längst ner i ugnen i ca 30–35 minuter (känn med provsticka).

  3. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den.

Glasyr & topping

  1. Rör ihop florsocker och citronsaft eller vatten. Tillsätt lite extra vätska om glasyren känns för tjock.

  2. Ringla glasyren över kakan och strö över vallmofrön och eventuellt lite färsk rosmarin.

  3. Låt stelna i ca 30 minuter.


Jag äskar verkligen kombinationen citron och vallmo – kanske ett fräscht alternativ till all saffran och pepparkaka som kommer nu? 💛🥮


Lycka till!

 
 
 

Kommentarer


  • LinkedIn
  • Instagram

© 2025 by Frida Ronge Food & Consulting AB

bottom of page