RECEPT: Citron- & Vallmosockerkaka med glasyr, citronzest och rosmarin
- Frida Ronge

- 15 nov.
- 1 min läsning
Uppdaterat: för 4 dagar sedan

Detta recept är perfekt för oss som inte är bakproffs men ändå tycker att det är härligt med hembakat som går ganska snabbt ☺️
Recept Ca 12 bitar
Ingredienser
Kaka
3 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk vallmofrön + lite extra till garnering
1 nypa salt
100 g smör, smält (använd lite av detta till att pensla formen)
1/2 dl mjölk
1/2 citron, rivet skal + pressad citronsaft
Färsk rosmarin till garnering (valfritt)
Glasyr
2 dl florsocker
ca 2 msk pressad citron eller vatten
Gör så här
Förberedelser
Sätt ugnen på 180 grader. Pensla formen med lite av det smälta smöret.
Smeten
Vispa strösocker och ägg fluffigt i en bunke.
Sikta ner alla torra ingredienser. Blanda i vallmofrön, mjölk, resterande smälta smöret, rivet citronskal och pressad citronsaft från en halv citron.
Rör ihop allt till en slät smet.
Grädda
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1½ liter.
Grädda längst ner i ugnen i ca 30–35 minuter (känn med provsticka).
Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den.
Glasyr & topping
Rör ihop florsocker och citronsaft eller vatten. Tillsätt lite extra vätska om glasyren känns för tjock.
Ringla glasyren över kakan och strö över vallmofrön och eventuellt lite färsk rosmarin.
Låt stelna i ca 30 minuter.
Jag äskar verkligen kombinationen citron och vallmo – kanske ett fräscht alternativ till all saffran och pepparkaka som kommer nu? 💛🥮
Lycka till!
Kommentarer