
FRIDA RONGE
Jag är en prisbelönt, visionär, dynamisk och kreativ kock med en liten bit av Japan i ett stort nordiskt hjärta.
Under det senaste decenniet har jag på ett framgångsrikt och kommersiellt sätt utvecklat min egen japansk-nordiska matlagningsstil, som blivit mitt signum. Mitt matintresse väcktes tidigt, med en pappa som drev fiskbutik hemma i Göteborg. Från början handlade det främst om smak och visuell presentation, men med tiden har hållbarhet blivit en central del i mitt arbete som kock och matinspiratör.
2022 blev jag delägare i det svenska startup-företaget Kobb, som specialiserar sig på hållbar sjömat med fokus på tång. Här har jag möjlighet att konkretisera mina hållbarhetsvisioner.
Jag har skrivit flera kokböcker, medverkar regelbundet i svensk tv, varit programledare i en internationell tv-serie producerad i Norge och är ofta gästkock vid event och toppmöten. Dessutom har jag genomfört många spännande kommersiella samarbeten med varumärken runt om i Norden.
I slutet av 2024 påbörjade jag en ny resa som Creative Leader för Sustainable Food Experience hos Strawberry-gruppen. Tidigare var jag Culinary Director för TAK och UNN i Stockholm och Oslo, där jag ledde utvecklingen av den gastronomiska och konceptuella visionen och gjorde japansk mat mer nordisk. Jag är även grundaren bakom restaurangerna Råkultur och vRÅ i Göteborg.
Utmärkelser & nomineringar:
Årets smakskapare 2017
Årets Svenska Måltidslitteratur med Rå som Sushi 2017
Vinnare av White Guide Rising Star of the Year 2014
Karin Franssons mentorspris 2014
Silvermedalj i Seven Sushi Samurai 2009
Samarbeten:
Världsutställningen World Expo Osaka, 2025 - Nu
Kobb Seaweed, 2023 - Nu
Yaxell / Sundqvist, 2013 - Nu
Frisk Mat, 2020
The Hunger Project, 2020 - Nu
MSC ambassadör 2018 - 2021
Strawberry, 2012 - Nu