top of page

Premiär i God Morgen Norge: Okonomiyaki med norsk twist

  • Skribentens bild: Frida Ronge
    Frida Ronge
  • 27 okt.
  • 2 min läsning

Idag den 27 oktober 2025 hade jag premiär i God Morgen Norge på TV2. Självklart lagade jag min klassiker: Okonomiyaki. Basen är massor av fin vitkål och jag toppade med lokala norska råvaror: rensalami, räkor och svamp. En snabb, lätt och supergod vardagsrätt. Kos!


Varför Okonomiyaki?

  • “Man tager vad man haver” - funkar med det som finns i kylen.

  • Perfekt för vardag: 20 - 25 min från start till mål.

  • Lätt att skala upp och låta alla toppa själva vid bordet.


Min norska topping på Okonomiyaki

  • Rensalami för sälta och umami

  • Räkor för fräschör

  • Svamp (gärna kantarell) för djup


Tack till redaktionen för ett fint mottagande, och tack till er som tittade. Testa hemma och tagga mig med era varianter. Kos!

Recept på min Okonomiyaki

Detta behöver du 

Okonomiyaki-sås:

4 msk ketchup

3 msk worcestersås

2 msk oystersås

1 msk socker


(Du kan också köpa färdig okonomiyaki-sås i asiatiska butiker, eller använda tonkatsu-sås som alternativ.)


Smet:
  • 200 g finstrimlad vitkål

  • 3 ägg

  • 1 dl vetemjöl

  • ½ tsk bakpulver

  • ½ tsk salt

  • ½ tsk svartpeppar

  • 1 dl mjölk (kan ersättas med växtbaserad mjölk eller fiskbuljong)


Topping:

Välj en eller flera av följande:

  • Några kokta havskräftstjärtar

  • 100 g skalade räkor

  • 200 g kokt eller stekt bläckfisk

  • 200 g svamp (kantarell, kungsoystersvamp, ostronskivling, champinjon etc.)

  • Eller lokala norska lufttorkade köttprodukter


Till servering:
  • 2 msk majonnäs

  • 2 msk okonomiyaki-sås

  • 1 salladslök (finhackad)

  • 1 ark nori (torkat sjögräs)

  • 1 dl bonitoflingor (eller torkade fiskflingor)


Så här gör du

Gör smeten:
  • Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en skål.

  • Sikta i vetemjöl och bakpulver och rör till en jämn smet.

  • Tillsätt finstrimlad kål och blanda väl. Låt smeten stå i ca 20 minuter så att kålen mjuknar.


Förbered topping:
  • Finhacka salladslöken.

  • Skala havskräftstjärtarna och räkorna om du använder dem.

  • Stek svampen lugnt tills den är gyllene och ställ åt sidan.


Stek okonomiyaki:
  • Värm lite matolja i en stekpanna på medelvärme.

  • Lägg en lagom mängd smet i pannan och tryck ut den platt med stekspaden.

  • Stek tills pannkakan är gyllenbrun på båda sidor, ca 4-5 minuter per sida.


Toppa och servera:
  • Lägg majonnäs och okonomiyaki-sås i varsin spritspåse (eller använd fryspåsar med ett litet hål klippt i hörnet).

  • Ringla såserna över de färdigstekta pannkakorna.

  • Toppa med salladslök, skaldjur (eller annan topping), bonitoflingor och strimlad nori.


Receptet hittar du också här på TV2.no: https://www.tv2.no/underholdning/god-morgen-norge/japanske-kalpannekaker/18221260/


Snabba tips


  • Byten: rensalami till spekeskinke/bacon och räkor till krabba, svamp efter säsong.

  • Vegetariskt: dubbla svampen, lägg till tofu.

  • Servering: ringla okonomiyakisås + majonnäs, toppa med salladslök och sesam.


 
 
 

Kommentarer


  • LinkedIn
  • Instagram

© 2025 by Frida Ronge Food & Consulting AB

bottom of page